Natalíři
Vymysleli jsme pro vás kombinaci receptů na každý týden. Na vás pouze je si vybrat jednu ze dvou trojkombinací receptů.
Nové recepty zdarma
Chci zdarma dostávat pravidelně nové recepty včetně postupů do svého emailu
Suroviny a ingredience:
Jak správně udělat steak?
Připravit správně steak je pořádný kumšt. Když se to ale podaří, budou se vaše chuťové pohárky rozplývat blahem. V dnešním článku se proto podíváme na správný postup při přípravě hovězího steaku.
U steaku můžete udělat chybu hned při nákupu masa. Pokud si nejste stoprocentně jistí, vždy si raději zajděte do vašeho oblíbeného řeznictví a nechte si poradit. Řezník vám rád maso naporcuje na stejně velké dílky a vy si tak ušetříte práci při samotném vaření.
Co budete potřebovat?
Steak je možné připravovat na mnoho způsobů. Někdo ho má rád z grilu nebo z grilovací pánve, jiný ho osmaží na obyčejné pánvičce elegantní je k jeho dopečení použít troubu.Nejjednodušší způsob je opéct maso na pánvi s tlustým dnem (nepřilnavý povrch není na škodu). Potřebujete totiž, aby se pečící plocha rovnoměrně rozpálila a steak se zároveň nepřipálil. Je jedno, zda použijete grilovací nebo obyčejnou pánev, důležitá je tloušťka dna.
Pak už vám postačí si připravit obracečku (kleštičky nebo plastový podběrák), olej, pepř a sůl. Jestliže má maso na straně blánu, tak ji buďto odřízněte ostrým nožem, nebo alespoň na několika místech nařízněte. Maso by se vám jinak zkroutilo.
Dalším, o nic složitějším postupem, je použití trouby k dopečení steaku. Troubu je ideální předehřát asi na 160°C, mezitím opéct maso na rozpáleném oleji tak, aby se maso zatáhlo - tedy 1-3 minutky. Potom vložíme maso do trouby a necháme 4-11 minut dopéct. Délka pečení záleží na výšce masa a také samorřejmě na tom, jak chcete mít maso propečené.
Aby bylo maso přesně tak, jak ho máte rádi
Čerstvé hovězí maso je možné jíst i v syrové podobě (např. tatarský biftek). To pro nás znamená, že si můžeme steak připravit přesně podle našich představ. Obecně platí pravidlo - čím syrovější maso uvnitř necháme, tím měkčí a jemnější steak bude.Dělení steaků podle stupně dopečení (doba pečení u 1,5 cm silného plátku):
- rare (krvavý, hodně měkký - cca 2 min. z obou stran)
- medium rare (středně krvavý, měkký - cca 3 min. z obou stran)
- medium (středně propečený, pružný - cca 4 min. z obou stran)
- medium well (téměř propečený, pevný - cca 4,5 min. z obou stran)
- well done (propečený, hodně pevný - cca 5 min. z obou stran)
Obecně se nedoporučuje nechat si steak upéct na stupeň well done. Nevíte-li si rady, zkuste napoprvé medium. Doba pečení se samozřejmě mění podle druhu a tloušťky masa. Správné pečení steaků se naučíte jedině praxí.
Jak poznáte, kdy steak sundat z pánvičky? Jednoduše použijte dotykový test a maso na pánvičce zmáčkněte, nikdy do něj během pečení neřežte. Dotykový test samozřejmě vyžaduje cvik a tak bude chvíli trvat, než stav masa takto odhadnete.
Tipy na závěr
Maso nechte před samotným smažením alespoň hodinu na pokojové teplotě. Olej nikdy nedávejte přímo na pánvičku, ale pouze s ním maso potřete. Při pečení může být opepřené, ale solení si nechte až nakonec (maso by pustilo zbytečně vodu). Po sundání z pánvičky položte steak na prkénko,zakryjte ho poklopem a nechte pár minut odpočívat. Šťávy tak zůstanou uvnitř masa i po rozkrojení.Co dělat když vám z masa zůstane tuhá podrážka? Nevěště hlavu, profesionální kuchaři se umění pečení steaků učí i několik měsíců. Tuhé maso můžete vždy zachránit tím, že ho necháte dusit v omáčce dokud nezměkne.
V příštím týdnu si s námi můžete připravit Flank steak s pepřovou omáčkou z aktuálního apetit menu.