Suroviny a ingredience:
Jak správně udělat steak?

Připravit správně steak je pořádný kumšt. Když se to ale podaří, budou se vaše chuťové pohárky rozplývat blahem. V dnešním článku se proto podíváme na správný postup při přípravě hovězího steaku.

U steaku můžete udělat chybu hned při nákupu masa. Pokud si nejste stoprocentně jistí, vždy si raději zajděte do vašeho oblíbeného řeznictví a nechte si poradit. Řezník vám rád maso naporcuje na stejně velké dílky a vy si tak ušetříte práci při samotném vaření.

Co budete potřebovat?

Steak je možné připravovat na mnoho způsobů. Někdo ho má rád z grilu nebo z grilovací pánve, jiný ho osmaží na obyčejné pánvičce elegantní je k jeho dopečení použít troubu.
Nejjednodušší způsob je opéct maso na pánvi s tlustým dnem (nepřilnavý povrch není na škodu). Potřebujete totiž, aby se pečící plocha rovnoměrně rozpálila a steak se zároveň nepřipálil. Je jedno, zda použijete grilovací nebo obyčejnou pánev, důležitá je tloušťka dna.
Pak už vám postačí si připravit obracečku (kleštičky nebo plastový podběrák), olej, pepř a sůl. Jestliže má maso na straně blánu, tak ji buďto odřízněte ostrým nožem, nebo alespoň na několika místech nařízněte. Maso by se vám jinak zkroutilo.

Dalším, o nic složitějším postupem, je použití trouby k dopečení steaku. Troubu je ideální předehřát asi na 160°C, mezitím opéct maso na rozpáleném oleji tak, aby se maso zatáhlo - tedy 1-3 minutky. Potom vložíme maso do trouby a necháme 4-11 minut dopéct. Délka pečení záleží na výšce masa a také samorřejmě na tom, jak chcete mít maso propečené.

Aby bylo maso přesně tak, jak ho máte rádi

Čerstvé hovězí maso je možné jíst i v syrové podobě (např. tatarský biftek). To pro nás znamená, že si můžeme steak připravit přesně podle našich představ. Obecně platí pravidlo - čím syrovější maso uvnitř necháme, tím měkčí a jemnější steak bude.
Dělení steaků podle stupně dopečení (doba pečení u 1,5 cm silného plátku):
  • rare (krvavý, hodně měkký - cca 2 min. z obou stran)
  • medium rare (středně krvavý, měkký - cca 3 min. z obou stran)
  • medium (středně propečený, pružný - cca 4 min. z obou stran)
  • medium well (téměř propečený, pevný - cca 4,5 min. z obou stran)
  • well done  (propečený, hodně pevný - cca 5 min. z obou stran)
Videonávod naleznete také zde.

Obecně se nedoporučuje nechat si steak upéct na stupeň well done. Nevíte-li si rady, zkuste napoprvé medium. Doba pečení se samozřejmě mění podle druhu a tloušťky masa. Správné pečení steaků se naučíte jedině praxí.
Jak poznáte, kdy steak sundat z pánvičky? Jednoduše použijte dotykový test a maso na pánvičce zmáčkněte, nikdy do něj během pečení neřežte. Dotykový test samozřejmě vyžaduje cvik a tak bude chvíli trvat, než stav masa takto odhadnete.  

Tipy na závěr

Maso nechte před samotným smažením alespoň hodinu na pokojové teplotě. Olej nikdy nedávejte přímo na pánvičku, ale pouze s ním maso potřete. Při pečení může být opepřené, ale solení si nechte až nakonec (maso by pustilo zbytečně vodu). Po sundání z pánvičky položte steak na prkénko,zakryjte ho poklopem a nechte pár minut odpočívat. Šťávy tak zůstanou uvnitř masa i po rozkrojení.
Co dělat když vám z masa zůstane tuhá podrážka? Nevěště hlavu, profesionální kuchaři se umění pečení steaků učí i několik měsíců. Tuhé maso můžete vždy zachránit tím, že ho necháte dusit v omáčce dokud nezměkne.

V příštím týdnu si s námi můžete připravit Flank steak s pepřovou omáčkou z aktuálního apetit menu.

 
 

Nenechte si ujít: