Suroviny a ingredience:
Najemno/nahrubo – kdo se v tom má vyznat?

Krájení zeleniny nepochybně patří k přípravě domácích pokrmů. Jenže každý druh zeleniny je jiný a vyžaduje jiné zacházení. Stejně tak se pro jednotlivé recepty hodí odlišný styl krájení. Jak ale zeleninu nakrájet, abyste zbytečně neponičili její strukturu a chuť? Na to se podíváme v dnešním příspěvku. Takže naostřete nože a hurá do toho!

Co s česnekem?

Na česnek pozor! Budete-li mít štěstí a seženete kvalitní stroužky, může vám při krájení pořádně načichnout pracovní plocha. Jednoduše tomu předejdete zabalením prkénka do potravinové fólie.
Česnek se krájí buď na plátky, najemno nebo se utře. Nedoporučovali bychom Vám používat lis na česnek. Ten z něj totiž vymačká cenné silice a připraví ho o chuť. Do většiny receptů lze přidat česnek zpracovaný následujícími způsoby. Stroužek oloupejte a poté jej rozdrťte plochou čepele. Následně ho nakrájejte na menší nebo na větší kousky. Krájíte-li ho na plátky, dodržujte tloušťku do 2 mm. Při krájení nadrobno by neměla být jedna kostička větší než špendlíková hlavička. Druhá varianta (pro ty línější z vás) je rozdrtit stroužek v hmoždíři.
 


Prokletá cibule         

Cibuli krájí rád málokdo. Je kluzká, aromatická a nutí nás ronit nechtěné slzy. Proti uplakaným očím existuje celá řada babských rad – dát si do pusy vodu, kousek chleba, jablko. Někomu tyto rady fungují, jinému ne. S největší pravděpodobností však stejně skončíte s rudýma očima, tak se raději soustřeďte na krájení, aby to utrpení stálo za to. Začátek je pokaždé stejný – cibuli rozkrojíme podélně napůl. Ale jak dál?
Podívejte se na toto video, kde kuchař předvádí jednotlivé techniky. Nemusíte být stejně rychlí, stačí, když se vám povede, aby byly všechny kousíčky podobně velké. Rychlost přijde časem sama. A když ne, nic se neděje.

Rajčata a ostatní zelenina

Třetí problematickou zeleninou jsou rajčata. Při nesprávném krájení vám z nich vyteče polovina šťávy i se semínky a výsledek je otřesný. U rajčat je naprosto nutné mít nůž dokonale ostrý. Ze začátku krájejte raději pomalu a rozhodně ne silou. Rajče rozkrojte napůl a odstraňte bubák. Není to žádná věda – ostrý nůž udělá vše za vás.
Ostatní druhy zeleniny už nebývají tak problematické. Důležité je pracovat systematicky a vše si připravit ještě před začátkem samotného vaření. Vyhnete se stresu ze spálení surovin a vaření vám půjde jako po másle.

  

Obecné tipy na závěr

Zeleninu krájíme vždy perfektně ostrým a čistým nožem. Ideální je mít na krájení zeleniny speciálně vyhrazený nůž nebo alespoň nepoužívat ten, kterým připravujete syrové maso. Zelenina by měla být pečlivě omytá a (je-li to třeba) oloupaná. Zbytečně na ni netlačte, abyste nepřišli o cenné šťávy a chutě.
Není-li v receptu uvedeno, jak má být zelenina nakrájena, můžete využít následující tahák:
Najemno: tímto způsobem krájíme zeleninu, která se bude přidávat do omáček, nádivek, polévek... Je to z toho důvodu, aby rychleji změkla a aby se ztratila ve struktuře konečného pokrmu.
Nahrubo: tak krájíme zeleninu například do salátů a masových nebo zeleninových směsí (typicky indická, mexická a asijská kuchyně).
Někdy je také vhodné nakrájet některé druhy zeleniny najemno a další zase nahrubo. Jídlu to totiž dodá lepší strukturu. Řiďte se svým kuchařským citem a určitě nic nezkazíte. A pokud ano, prostě to příště zkusíte znovu a lépe. 

 
 

Nenechte si ujít: