Novinky:
Desatero, jak neplýtvat potravinami

Neuvěřitelných 90 milionů tun potravin se ročně vyhodí v Evropské unii. Na jednoho člověka tak připadá celých 180 kilogramů odpadků z potravin, nejčastěji je to ovoce a zelenina. Evropská komise (EK) proto sestavila jednoduché desatero, jehož dodržováním by mělo plýtvání potravinami klesnout. Podívejte se, opravdu to není nic složitého.
 

1) Nákupy si plánujte
Ideální je sestavit si jídelníček na celý týden a podívat se, co už máte doma. Z chybějících surovin si pak udělat seznam a v obchodě nakoupit jen to, co skutečně potřebujete. Určitě byste se neměli nechat zlákat nejrůznějšími slevovými akcemi a pořídit si věci, které obvykle ani nejíte jen kvůli tomu, že jsou levnější. Výhodnější je také kupovat vážené ovoce a zeleninu, protože tak koupíte jen množství, které skutečně potřebujete. A ještě jedna rada – nechoďte do obchodu, když máte hlad. V nákupních košících jinak skončí více věcí, než jste původně chtěli.
2) Dávejte pozor na datum spotřeby
Pokud víte, že výrobek s brzkou dobou maximální spotřeby nestačíte sníst, raději si kupte jiný s delší trvanlivostí. Také je potřeba rozlišovat datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti. Zatímco u prvního pojmu se má produkt spotřebovat přesně do uvedeného času, u minimální trvanlivosti lze toto datum mírně překročit. I poté může mít potravina nezměněnou kvalitu, i když to většinou nebývá příliš dlouho.
3) Přemýšlejte o svých výdajích
Když plýtváte potravinami, plýtváte také svým penězi.
4) Udržujte ledničku v dobrém stavu
Zkontrolujte, zda dveře ledničky dobře těsní a zda je v ní správná teplota. Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, mělo by to být 1 až 5 °C.
5) Skladování
Skladujte potraviny podle doporučení na obalu.
6) Sejde z očí, sejde z mysli
Když nakoupíte nové potraviny, dejte je v ledničce nebo ve spíži vždy dozadu a ty starší dopředu, abyste je měli na očích. Vyhnete se tak tomu, že byste na ty původní časem zapomněli, a ty by se tak mohly zkazit.
7) Servírujte menší porce
Jak praví staré známé pořekadlo. Kdo bude chtít, může si vždy přidat.
8) Využívejte zásoby beze zbytku
Snažte se nevyhazovat zbytky jídla. Co nespotřebujete, můžete si dát druhý den, využít k dalšímu vaření nebo zamrazit. Například z mírně přezrálého ovoce můžete udělat koktejl, či upéct koláč, ovadlou zeleninu můžete využít do polévky.
9) Používejte mrazák
Souvisí s předchozím bodem. Když budete vědět, že nesníte celý bochník chleba, můžete jeho část zamrazit a pár hodin před další konzumací zase rozmrazit. Podobně je možné postupovat také s hotovým jídlem. Navíc díky tomu můžete ušetřit čas při dalším vaření.
10) Kompostujte
Je jasné, že odpadu z kuchyně se nakonec tak jako tak nevyhnete. Kompost ze zbytků ovoce a zeleniny lze použít jako hnojivo na zahrádku, na zbytky z talíře je zase dobré pořídit si kuchyňský kompostér.

Zdroj: Jentodobre.cz
 
 

 
 

Nenechte si ujít: