Suroviny a ingredience:
Jak správně uvařit těstoviny

Stane se vám občas, že vaše těstoviny uvnitř chroupou nebo jsou naopak naprosto rozvařené? Nevěste hlavu. Nejste první ani poslední. Naštěstí existuje pár ověřených kuchařských triků, které vám pomohou stát se mistrem ve vaření těstovin.

V dnešním článku se podíváme na nejlepší způsob vaření sušených i čerstvých těstovin.
Proč je důležité, aby byly těstoviny 
al dente (tak akorát)? Jistě nám dáte za pravdu, že tvrdé špagety jsou nepříjemně tuhé a ty rozvařené zase otravně lepí. Existuje ale ještě další a pro vás možná nejdůležitější důvod. Nejsou-li těstoviny včas slity, zvyšuje se u nich glykemický index. To znamená jediné – dostaneme po nich dřív hlad a o to jistě nikdo z nás nestojí. 


Vaříme těstoviny ze sáčku

Se sušenými těstovinami se většina z vás setkává několikrát týdně. Je to rychlá, levná a přitom výborná příloha nebo hlavní jídlo. Dáte vařit vodu (1 litr na 100 gramů těstovin), přidáte trochu soli, a jakmile se voda začne vařit, vhodíte do ní dávku těstovin. Někdo ještě přidává do vody olej, ale nutné to opravdu není. Při výběru hrnce volte raději větší, aby se v něm mohly jednotlivé kousky pohybovat a uvařily se ze všech stran.
Jakmile vhodíte těstoviny do vařící vody, přikryjte hrnec pokličkou a počkejte, až znovu vzkypí. Teprve poté můžete ztlumit plamen, aby voda pouze pobublávala, a pokličku můžete dát pryč. Nezapomeňte těstoviny čas od času zamíchat, vyhnete se slepeným nedovařeným těstovinám. Vaříme je po dobu, která je uvedena na obalu. Nevěřte však instrukcím úplně slepě a ještě před slitím jeden kousek ochutnejte.
Pak jen stačí těstoviny slít a propláchnout studenou vodou. Nedáváte-li je ihned do omáčky, přidejte k nim kapku olivového oleje, aby se neslepily.

Jaký je rozdíl mezi vařením domácích těstovin a těstovin ze sáčku?

Doba vaření čerstvých špaget, raviol nebo třeba makaronů záleží na tloušťce konkrétních těstovin. Průměrně je to 3–10 minut. Ideální je stát celou dobu u hrnce a průběžně ochutnávat, protože čerstvé těstoviny jsou oproti těm sušeným vždy rychleji hotové. Před scezením nalijte do hrnce trochu studené vody a následně těstoviny neproplachujte pod tekoucí vodou. Bývají křehčí a mohly by se porušit.
Máte-li čas, určitě si vyzkoušejte výrobu domácích těstovin – stojí to totiž za to. Čerstvé těstoviny jsou nejen rychleji uvařené, ale zároveň neobsahují žádné konzervační látky ani umělá dochucovadla. Jejich povrch je vrásnitější, a proto krásně nasáknou jakoukoliv omáčku a posunou váš gurmánský zážitek o stupeň výš. 

 
 

Nenechte si ujít: