Suroviny a ingredience:
Víte, jak správně uvařit brambory?

Vaření brambor není žádný věda, ale i takto jednoduchá činnost má svá pravidla. Pojďme se na tedy podívat. 

Bramborové základy

Nejprve vás však musíme upozornit na jedno - brambory mají více odrůd a každá odrůda vyžaduje jinou dobu varu. To je třeba mít na paměti při zkoušení nové odrůdy a raději je ke konci hlídat, aby se vám brambory nerozvařily.
Ideální je vařit brambory ve slupce, protože si tak pokrm uchová více tělu prospěšných látek. To není problém u mladých brambor s tenkou slupkou, ze kterých se nechystáte dělat např. kaši nebo knedlíky. V opačném případě si raději ušetřete čas strávený loupáním vařených brambor a vařte je již oloupané.
Některé rodiny vaří brambory v celku, jiné je rovnou nakrájí. Pokud budete postupovat správně, nemá tento krok pro konečnou chuť brambor žádný vliv. Pokrájené kousky se pouze rychleji uvaří.

      

Krok jedna

Ať už se rozhodnete vařit brambory ve slupce či bez ní, budete potřebovat dostatečně velký hrnec s pokličkou. Pro vaření používáme horkou vodu, kterou si kvůli úspoře času a energie uvaříme v rychlovarné konvici. Nalijeme ji do hrnce, přidáme špetku soli a špetku kmínu. Jakmile začne voda v hrnci vřít, vhodíme do ní připravené brambory.
Brambory vaříme na mírném plameni přiklopené pokličkou. Doba varu závisí, jak již bylo řečeno, na velikosti brambor (vaříte-li v celku, vybírejte podobně velké hlízy) a jejich druhu. Obecně se však dá říci, že brambory ve středním hrnci budou hotové někdy kolem 10 minut varu.

Krok dva

Po uvaření provedeme zkoušku jedné brambory (většího kousku) a ochutnáme ji. Jsou-li uvařené, okamžitě je slijeme. Nikdy nenechávejte brambory louhovat ve vodě déle, než je to nutné, zbytečně byste přišli o obsažené cenné látky (např. vitamin C).
Brambory můžeme nechat v hrnci, ale nikdy je nepřiklápíme pokličkou, protože by zlojovatěly a jako příloha by byly nepoužitelné.

Kaše a pyré

Bramborová kaše je klasika. Jak na ni? Uvařené brambory našťouchejte pomocí šťouchačky. Nalijte si do hrníčku mléko a přidejte k němu kousek másla (na kilo brambor cca 100 g, lze použít i olivový olej) a nastrouhaný muškátový oříšek. Hrníček dejte ohřát na cca 1 min. do mikrovlnné trouby.
Obsah hrníčku poté postupně zašlehejte pomocí metličkového mixéru do brambor. Nikam nespěchejte, tekutinu přilévejte opravdu postupně, aby vám nevznikla promočená břečka. Nakonec hmotu dochuťte solí.
A jak je to s bramborovým pyré? Někteří kuchaři berou pyré jako jemnější kaši, do které je přidáno více másla a mléka. Jsou ale i tací (a je jich většina), co tento rozdíl odmítají a berou pyré a kaši za totožnou přílohu.

    

 
 

Nenechte si ujít: