Suroviny a ingredience:
Jak uchovávat potraviny?

Aby vám vydržely nakoupené potraviny co nejdéle čerstvé a zachovaly si svou chuť i aroma, je třeba je správně skladovat. Největším zlozvykem je naskládat bezmyšlenkovitě celý nákup do lednice. Chlad totiž pomáhá uchovat pouze některé potraviny, jiné dokáže do druhého dne zbavit všeho, co na nich bylo dobré.

Proto se v následujících řádcích podíváme na nejčastější omyly při uchovávání potravin. Je to jen pár rad, ale pokud je budete dodržovat, ušetříte peníze a zároveň obohatíte své chuťové buňky.

Bez chladu ani ránu

Určité potraviny do ledničky nebo mrazáku prostě patří. Jedná se o maso, mléčné výrobky, šunky, salámy, vajíčka a načatá balení marmelády, majonézy, kečupu a dalších dochucovadel. To kvůli nim byla lednice vynaleze, takže se není čemu divit.
Možná vás ale zarazí, že je vhodné zde uskladnit i ořechy (všechny druhy). Je to kvůli jejich vysokému obsahu olejů, které po delší době v teple žluknou. Při ukládání potravin do lednice nezapomeňte na zlaté pravidlo - oddělit syrové od vařeného (především v souvislosti s masem). Šuplík v dolní části lednice naplňte zeleninou a ovocem. Nad to naskládejte syrové maso (pečlivě zabalené). Má-li vaše lednička ještě druhý, menší šuplík, využijte ho na uzeniny a tvrdé sýry.
Další polička může sloužit pro másla, pomazánky, jogurty a ostatní podobné potraviny. Úplně nahoru je vhodné dát otevřené zavařeniny, různá dochucovadla a konzervy. Dvířka pak patří vajíčkům a lahvím s pitím. Vše samozřejmě záleží na velikosti a vnitřní kostře vaší ledničky. Jestliže však budete nastolený pořádek dlouhodobě dodržovat, vyhnete se zapomínání na nakoupené potraviny a zbytečně vám neprojdou datem expirace. Lednice bude přehlednější a vy tak nebudete muset trávit desítky minut zkoumáním jejího obsahu.

Co do ledničky nepatří?

Teď už to začíná být zajímavé. Zatímco Češi jsou zvyklí mít lednice skutečně nacpané veškerým ovocem a zeleninou, takoví Francouzi mají naopak většinu věcí ve špižírnách. Proč? Důvod je jednoduchý. Některé druhy ovoce a zeleniny (a nejen oni) v lednici přímo trpí a postupně ztrácejí svou přirozenou chuť a aroma. Jaké jsou ty nejhorší prohřešky?




Banán - toto exotické ovoce položte raději do mísy a nechte ho v pokojové teplotě. V chladu totiž zčerná a velmi rychle sejde.
Rajčata - rajčata jsou na tom podobně. V lednici sice neztratí svou barvu, ale změknou a získají nepříjemnou vodnatou chuť. Takové rajče bychom vám do salátu rozhodně nedoporučovali.
Avokádo - většina plodů se prodává ještě nedozrálá, což je o důvod víc, proč se lednici vyhnout obloukem. Péče o avokádu není sice bez práce, na druhou stranu výsledek stojí za to. Nezralé avokádo zabalte do novinového papíru a nechte ho položené v pokojové teplotě. Jakmile dozraje (je měkké na omak), dejte ho po nakrojení do lednice společně s peckou a odkrojenou část zakapejte citronovou šťávou. Tak vám vydrží nejdéle čerstvé a dobré.
Cibule - ani cibule do lednice nepatří. V chladu začne brzy nahnívat, změkne a ztratí své svěží štiplavé aroma.
Z vaší ledničky vysvoboďte také brambory, česnek, olivový olej, pečivo, kávová zrnka, med, pomeranče, citróny, limetky a čerstvé bylinky. Všechny tyto potraviny jsou chladem znehodnocovány a zbytečně vám zabírají, mnohdy velmi cenné, místo na poličce.

Vytvořte si vlastní spíš

Kam s nimi? V ideálním případě je všechny přehledně naskládejte do špíže. Je jedno, zda máte speciální malou místnost s policemi nebo jen obyčejnou skříň. Důležité je, aby byla spíž dobře větraná, tmavá a nevytápěná. Pak se zde bude vašim potravinám výborně dařit a vydrží zde i několikanásobně déle než v ledničce.

 

 
 

Nenechte si ujít: