Vaření:
Potřeby na vaření pro nekuchaře i šéfkuchaře

Někdo z nás se pohybuje v kuchyni od mala a vše má zažité. Jiní k vaření blízko nemají, a když by si kuchyň zařizovali, ani by nevěděli, co všechno pořídit.
Jaké základní vybavení mít v kuchyni i přesto, že nejste rozený kuchař? Jaké hlavní kousky vyhrabat ze skříňky, abyste si zvládli uvařit ze surovin, které Vám z natalíři.cz pošleme? Jaké vychytávky je u vaření šikovné použít? Jaké kulinářské vychytávky darovat blízkým k Vánocům?

Základní vybavení

Je pár základních věcí, které většina z nás má v kuchyni: pánev, zapékací miska, plech, hrnec nebo krastrol, nůž a prkénko a různé misky a mísy, příbory a látkové nebo papírové utěrky.
Těch při vaření často našpiníme velké množství. My jsme se ale samozřejmě snažili, aby jsme Vás při vaření našich receptů nenechali zašpinit celou kuchyni. Je praktické mít vše v kuchyni v různých velikostech. Výborné jídlo si ale uvaříte snadno i ve skromně zařízené kuchyni.

Pomocníci v kuchyni

Metla, tyčový mixér, metlička, šlehač, struhadlo, naběračka, obracečka nebo škrabka patří už mezi specializovanější kuchyňské náčiní. V nějaké verzi ojedinělé zástupce ale najdeme v každé domácnosti. Místo metličky ale vždycky můžete použít vidličku.

Vychytávky, které vám usnadní práci

Náš šéfkuchař má v kuchyni další náčiní, díky kterému je příprava jídel snažší a rychlejší. Patří mezi ně pinzeta na rybí kosti, hmoždíř, palička na maso, šťouchadlo na brambory, lis na česnek, váleček na těsto, topinkovač a také alobal, potravinářská folie, papírové utěrky nebo pečící papír.
V některých receptech s nimi pracujeme a vždy jsou uvedeny v sekci Potřeby na vaření na každém receptu.
Tyto nástroje jsou šikovné, vždy je ale můžete nahradit něčím jiným. Pinzetu na ryby obyčejnou pinzetou, místo zpracování v hmoždíři můžete bylinky nasekat, paličku na maso jednoduše nahradíte vlastní rukou - hřbetem nebo klouby. Česnek můžeme místo prolisování utřít nebo nasekat na jemno. Nahrazení válečku na těsto už je náročnější, použít ale můžete například skleněnou lahev. Topinky samozřejmě můžeme jednoduše připravit na pánvi místo v topinkovači.



Papírové útěrky použijete na odsátí přebytečného tuku, použít můžete ale i obyčejné papírové kapesníčky. Potravinová folie se hodí na "čisté " rozklepávání masa. Pokud doma zrovna žádnou nemáte, můžete použít tu, ve které jsme vám zaslali naše suroviny.

Ať máte Vaši kuchyň vybavenou skromně nebo zásobenou posledními módními kulinářskými nezbytnostmi s námi můžete vždy vařit jako šékuchař. U každého receptu udáváme, jaké náčiní budete potřebovat. Nemůže se tedy stát, že v průběhu vaření zjistíte, že vám něco chybí - recept si můžete vybrat podle toho, jak jste vybaveni.
A co v kuchyni nemáte, o to přeci můžete napsat Ježíškovi!