Hovězí carpaccio s parmazánem a křupavými lístky rukoly
Hovězí svíčková patří k tomu nejlepšímu, co můžete u řezníka koupit. Smetanovou omáčku a knedlík si ale nechte na zimu a zkuste carpaccio – ochucené plátky syrového masa tenké jako papír.
Pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která požadovala jídlo ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek.
Typické Carpaccio se nejčastěji podává jako předkrm, může být ale i docela příjemnou menší večeří nebo dokonce dezertem. To už necháme na Vás!
Ingredience:
- Hovězí svíčková
- Parmazán
- Rukola
- Aceto balsamico glaze
- Plátková sůl
- Francouzská bageta
- Cherry rajčata
- Citron