Hovězí hamburger se slaninou a čedarem
Cesta hamburgeru, tak jak jej známe dnes, byla dlouhá a daleká. Vedla přes oceány, trvala pár století a započala pod sedly mongolských válečníků, jako takzvaný tatarský steak, kdy válečníci vozili pod sedly svých koní naškrabané maso, které se ještě změkčovalo při jízdě. Po dobytí Moskvy Rusové převzali tento způsob stravování. O několik století později, kdy se rozmohl obchod po moři a hamburský přístav obchodoval s ruskými městy, se tatarský steak dostal jednou z lodí právě do Hamburku, kde se „Hamburg steak“ rázem stal oblíbeným mezi námořníky. Jednalo se o mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí. Časem v této podobě zakotvil v New Yorku, kde se zpočátku podával jako sendvič mezi toastovým chlebem. Postupem času se vynalezla měkká bulka, která maso krásně doplňuje a dobře se drží v ruce. Přidávaly se různé doplňky jako nakládaná okurka, cibule, rajče, majonéza, hořčice či kečup, až vznikl nám dobře známý „hambáč“.
Ingredience:
- Mleté maso hovězí
- Bulka na burger
- Rajče
- Okurka
- Cibule
- Majonéza
- Plnotučná hořčice
- Kečup
- Salát
- Čedar
- Slanina