Novinky:
On-line kurz: Jak správně krájet nožem?


Každý správný milovník vaření by měl zvládnout správnou manipulaci s nožem, tedy krájení. Obdivujete v kuchařských videích techniky a rychlost krájení? Zdá se Vám, že je to pro obyčejného smrtelníka nemožné zvládnout? Jste na omylu, stačí dodržovat jen pár tipů a triků, které vám zde prozradíme.
 

Proč je dobré umět správně a rychle krájet nožem?
Když budete umět krájet svižně, podstatně tím zkrátíte dobu přípravy jídla. Za rychlým krájením totiž nejsou dlouhá léta praxe, ale správné uchopení správného nože, jeho správné držení, správný pohyb při krájení a veliké prkýnko nejlépe dřevěné.
Pravidlo 1:
Připravte si velký nůž a velké prkénko.

Nepoužívejte malý nožík, kterým budete suroviny pižlat a krájení pro Vás bude trápením. Chce to velký nůž a velké dřevěné prkénko. Rychlé krájení rovná se velký nůž a s velkým nožem se na malé prkénko nevejdete. Všechno vám z prkýnka bude padat. Správná velikost je taková, že když položíte nůž úhlopříčně na prkénko, tedy z rohu do rohu, bude prkénko viditelně větší než nůž.

Pravidlo 2:
Nůž Vám musí padnout do ruky.

Zkuste si nůž uchopit. Chytněte ho, jak je vám přirozené, a položte nůž ostřím na prkýnko, jako byste opravdu krájeli. Vejdou se vám prsty do mezery mezi rukojetí a prkýnkem? Je tam dostatek místa, nebo se budete po každém dokrojení bouchat prsty o desku? U levných nožů často zjistíte, že na tuhle základní věc nikdo nemyslel.
Dál se podívejte, jak je nůž vyvážený. Zkuste ho v místě, kde se setkává čepel a rukojeť, vybalancovat na vodorovně drženém ukazováčku (jako když na někoho ukazujete). Nůž by se neměl převažovat ani na jednu stranu. Když bude výrazně přepadat, opět to povede k rychlejší únavě ruky a zvýší to vaše nepohodlí.
Pravidlo 3:
Hmotnost nože Vám musí vyhovovat.

Svojí kvalitou dominují nože německých značek, bývají však často velmi těžké, pro muže to bývá povětšinou vyhovující, ale pro křehkou ženu to není úplně to pravé. Po nakrájení kilo zeleniny by se mohlo stát, že se bude cítit jako po složení metráku uhlí do sklepa. V ruce totiž pěkně ztěžknou.
Lehčí a stejně kvalitní alternativu pro ženy bychom doporučili např. japonské nože.
Pravidlo 4:
Důležitý je správný úchop.

Bylo by příliš bláhové se domnívat, že všechny prsty kromě palce stočíte kolem rukojeti. To dělají amatéři a mezi ně už nepatříte. Takže jak správně na to, udělejte špetku z palce, ukazováčku a prostředníčku. Touhle špetkou uchopte nůž na čepeli těsně za rukojetí. Palec bude z jedné strany, ukazováček a prostředníček z druhé strany čepele. Teprve potom prsteníček a malíček omotejte pod rukojeť. Špičku nože lehce zapíchněte do prkýnka a vyzkoušejte si naprázdno kolébavý krájecí pohyb. Chce to trochu zvyku a cviku, ale potom je to dobré, co říkáte? Tímto úchopem získáte mnohem větší přesnost a plynulost.

Pravidlo číslo 5:
Druhá ruka musí také poslouchat.

Zatímco běžný domácí kuchař směřuje konečky prstů směrem k noži, běžný restaurační kuchař je ohýbá obráceně, směrem do dlaně, jakoby se chtěl nehty dotknout krájené suroviny. Má to obrovskou výhodu, nikdy si neufiknete konec prstu, nezničíte si čerstvou manikúru a nebudete muset řešit, kde končí mrkev a začíná váš prst. Plochá strana nože se přitom stále dotýká druhého článku na ukazováčku přidržující ruky. Tenhle ukazováček vlastně vede nůž, a když posunete prst, posune se o kousek dál i nůž. Proto se, při trošce cviku, vlastně vůbec nemusíte dívat, jak krájíte, zvládnete to i po slepu.
Má to zároveň i nevýhodu: takto zakroucenými prsty těžko něco pořádně přidržíte. Krájenou potravinu proto musíte nejprve dobře stabilizovat na prkýnku. Když to bude cibule, tak ji prostě rozkrojíte napůl a každou půlku položíte řeznou stranou dolů, tak nebude vratká. Jakmile se dostanete na konec krájené suroviny a začne se to všechno zase viklat, koukněte se na video, jak se to dá vyřešit.
Jak umístit palec přidržující ruky? Palec se zapíchne na místo a zůstane tam, dokud se k němu nedostanete s krájením. Je to jediný fixovaný prst v celé téhle rychle se pohybující soustavě.

 

 
 

Nenechte si ujít: